بیوفیدبک
اکتبر 6, 2020مشاوره تحصیلی
اکتبر 7, 2020اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی چیست و چه روش هایی برای درمان اسکیزوفرنی وجود دارد؟ یکی از اختلالات جدی که در قرن حاضر بیشتر مشاهده می شود اسکیزوفرنی است که از هر صد نفر یک نفر مبتلا به آن می باشد.
اما دلیل افزایش روز به روز این اختلال علاوه بر زمینه ژنتیکی، به تغییر سبک زندگی افراد و گرایش بیشتر جوانان به مواد مخدر، قرص های روان گردان، مشروبات الکلی و … می باشد. محققان دو دلیل ژنتیکی و زیست محیطی را در پیدایش اسکیزوفرنی مؤثر می داند و مهمترین علائم آن هذیان، توهم، گفتار درهم، انزوای اجتماعی، رفتار آشفته و بی احساسی تشخیص داده اند. این علائم در هر فرد به صورت همزمان بروز نمی کند و فرد ممکن است یک یا چند علائم را داشته باشد و با استفاده از شدت علائم درمان مناسب را برای او تشخیص داد.
درمان اسکیزوفرنی به چه صورت است؟
اختلال شیزوفرنی در مغز اتفاق می افتد و بر روی نحوه تفکر، اعمال، بیان احساسات و درک واقعیت تأثیر می گذارد. این اختلال یکی از حادترین بیماری های روانی به حساب می آید. در اصل این بیماری یک نوع جنون محسوب می شود که فرد قدرت تشخیص واقعیت و تخیل را ندارد. این اختلال بر روی خانواده فرد مبتلا هم تأثیرات بدی بر جای می گذارد و افرادی که شرایط حادی دارند توانایی های خود را از دست می دهند و به ندرت در جامعه دوست و همراه دارند.
اسکیزوفرنی که منشأ روحی دارد در هر دو جنس زن و مرد به طور یکسان رخ می دهد. آمار ابتلا به این جنون یک نفر در هر صد نفر می باشد که در جوامع شهری و در افراد سنین ۱۵ تا ۳۵ سال بیشتر مشاهده می شود. در زیر بیشتر با شیوه های درمان شیزوفرنی آشنا می شویم.
آنچه در مورد اسکیزوفرنی و راه های درمان آن باید بدانید
امروزه در جهان راه های زیادی را برای درمان اسکیزوفرنی امتحان کرده اند. اما به طور قطعی نتوانسته اند آن را درمان و ریشه کن کنند. این اختلال روانی بیشتر در اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی علائم خود را نشان می دهد. از علائم اولیه این اختلال می توان به وهم، توهم و مشکلات شناختی اشاره کرد.
ممکن است این علائم در فرد به صورت آهسته بروز کنند و فرد اصلاً پی به ظهور علائم نبرد و سال ها با داشتن این علائم زندگی عادی هم داشته باشد و یا برعکس این علائم ممکن است به شدت و با سرعت بروز کنند.
مشکلات زیادی بر سر راه درمان شیزوفرنی وجود دارد که این مشکلات به دلیل متفاوت بودن علائم در هر فرد می باشد. بعضی از افراد مبتلا ممکن است از پس مراقبت های شخصی خود بر نیایند و یا در بعضی موارد در برابر درمان مقاومت کنند. تفاوت در ظهور علائم و زمان ظهور علائم پروسه ی درمان را متفاوت می کند.
علائم اسکیزوفرنی
اگر بر اساس علائم بیماری بخواهیم نوع درمان را مشخص کنیم باید ابتدا نشانه های بیماری را بشناسیم که در چهار دسته تقسیم بندی می شوند.
- علائم مثبت که شامل اعتقادات غلط و دروغین و توهمات
- علائم منفی که شامل عناصری می باشد که از فرد گرفته می شود مانند عدم تجلی حالات چهره یا عدم انگیزه
- علائم شناختی که بر روی افکار فرد تأثیر می گذارند که شامل علائم مثبت و منفی می باشند.
- علائم عاطفی مانند بی احساسی
مؤثرترین درمان هایی که برای بیماران اسکیزوفرنی جوابگو بوده است ترکیبی از دارو، مشاوره روانشناسی، منابع کمک به خود و داروهای ضد روانپزشکی می باشد. با توجه به اینکه هنوز علت مشخصی برای به جود آمدن این بیماری وجود ندارد پس درمان اولیه بیشتر بر روی کنترل بیماری و تمرکز بر روی از بین بردن نشانه ها می باشد و با تجویز داروی ضد پریشی علائم بیماری را کاهش و کنترل می کنند.
در مواردی که پیشرفت بیماری زیاد شود و فرد علائم وخیمی داشته باشد در کلینیک اعصاب و روان بستری می شود.
درمان اسکیزوفرنی با دارو
انتخاب روش مناسب برای درمان اسکیزوفرنی می تواند افراد مبتلا را به زندگی سود بخش سوق دهد. متأسفانه مصرف مداوم و مرتب دارو در بیماران اسکیزوفرنی یک مشکل اساسی تلقی می شود. با توجه به طولانی بودن مدت درمان افراد مبتلا و همچنین به دلیل افزایش هزینه تهیه دارو و روبرو شدن با علائم و داشتن حس ناخوشایند افراد ممکن است پروسه ی درمان را قطع کنند و بیماری دوباره به حالت اول برگرد. مصرف دارو حتی پس از بین رفتن علائم هم ادامه دارد در غیر این صورت بیماری دوباره ظاهر می شود.
درمان اسکیزوفرنی با ارزیابی های روان شناسی
یک متخصص می توان در کنار مصرف دارو، درمان اسکیزوفرنی را همراه با ارزیابی های روانشناسی ادامه دهد. این ارزیابی ها با سؤال کردن در مورد وضعیت ذهنی بیمار انجام می شود. ابتدا با مطرح کردن سؤالاتی در خصوص افکار، احساسات، توهم، ویژگی های خودکشی، گرایش های خشونت آمیز یا پتانسیل او برای ابراز خشونت و رفتار و ظاهر خود ارزیابی را شروع می کند و با رسیدن به جواب این سؤالات راه کار های مقابله با آن را بیان می کند.