درمان فوبیا
نوامبر 7, 2020اگر در خصوص درمان انواع وسواس اطلاعات کافی داشته باشیم می توان با نکات مهمی در خصوص این اختلال و راه کارهای مؤثر جهت پیشگیری و درمان آشنا شویم. به طور کلی وسواس می تواند ریشه در عوامل ژنتیک و فیزیولوژیک و یا اتفاقات و تجربیات گذشته داشته باشد.
از مهمترین مشخصه های وسواس داشتن تردید و احساس گناه است. افکار وسواسی به دلیل واکنش های شیمیایی و یا بخش ناهشیار مغز به وجود می آیند. این افکار برای بیماران وسواسی کاملاً واقعی به نظر می رسند و همین افکار با تداوم پیدا کردن شدت اختلال را زیاد می کند. در زیر بیشتر با شیوه های درمان آشنا می شویم.
درمان انواع وسواس با دارو درمانی
معمولاً افراد برای درمان انواع وسواس روش هایی را می پسندند که بتواند به سرعت علائم بیماری را کاهش دهد. اما در هیچ جای جهان روشی که بتواند در زمان کم انواع وسواس را درمان کند وجود ندارد. دارو درمانی به عنوان یکی از شیوه های درمان می تواند مفید و کمک کننده باشد اما اگر با روش های دیگر همراه نشود احتمالاً شکست آن وجود دارد.
به طور کلی میتوان با استفاده از دارو ۳۰ تا ۷۰ درصد از علائم بیماری را کاهش داد و درصد بسیار کمی از افراد هستند که تنها با استفاده از دارو به طور کامل درمان می شوند. داروهای کنترل کننده وسواس متفاوت هستند و هر دارویی با توجه به نظر پزشک برای هر فردی مفید است و یک داروی ثابت برای انواع وسواس وجود ندارد و نمی توان داروی مشخصی را برای تمام بیماران در نظر گرفت.
استفاده از دارو برای اختلال وسواس معمولاً کنترل کننده است و اگر در میانه مصرف، دارو قطع شود علائم دوباره عود می کند. اگر وسواس ریشه فیزیولوژیک شدیدی نداشته باشد می تواند از طریق داروهای روان پویشی درمان کامل شود.
درمان انواع وسواس با روش روان پویشی
بهترین روش هایی که برای درمان انواع وسواس نتیجه بخش بوده است درمان شناختی رفتاری برای کنترل علائم وسواس و درمان روان پویشی برای درمان کامل وسواس می باشد. انتخاب بهترین روش درمانی بستگی به علل، طول مدت و ریشه های وسواس دارد. افرادی که به دلایل فیزیولوژیک دچار وسواس شده اند از ترکیب دو روش برای درمان آن ها بهره می گیرند. اما برعکس اگر وسواس در اثر عوامل فیزیولوژیک نباشد تنها از روش روان پویشی می توان اختلال را از ریشه درمان کرد.
روش روان پویشی یا دینامیک ابتدا به شناسایی عوامل ایجاد کننده ی وسواس در شخص می پردازد و بیشترین تأکید را بر عوامل ناهشیار ایجاد کننده ی اختلال و درمان دارد. در روش شناختی رفتاری از تکنیک مواجهه و جلوگیری از پاسخ استفاده می شود و هدف در این روش مقاومت در برابر عوامل اضطراب زا است تا سطح تحمل فرد در مقابل این موقعیت ها افزایش پیدا کند.
درصد نتیجه بخشی این دو روش بسیار بالاست و به صورت میانگین روش روان پویشی ۹۱ درصد و روش شناختی رفتاری ۶۸ درصد نتیجه بخش بوده است.
درمان انواع وسواس با خود درمانی
از توصیه های مهمی که هر درمانگر برای درمان انواع وسواس پیشنهاد می کند این است که به شما یاد دهد در کنار مصرف دارو و مشاوره بتوانید روش های درست مدیریت استرس را یاد بگیرید. پس از مدتی راه کارهایی که به فرد داده می شود می تواند هدایت درمان را بر عهده بگیرد و پس از آن فرد کاملاً توانایی شناسایی موقعیت های سخت را دارد و می تواند از پس تکالیف چالش برانگیز بربیاید. اگر فرد بتواند در مقابل ترس خود مقاومت کند و بداند مسائلی که از آن ترس دارد حقیقت ندارد می تواند درمان موفقیت آمیزی داشته باشد.
آیا درمان انواع وسواس زمان بر است؟
درمان انواع وسواس تا حدودی پیچیده است و فردی که به این اختلال مواجه است حتماً باید دوره ی درمان را کاملاً طی کند. با توجه به نوع وسواس، شدت اختلال، ویژگی های رفتاری فرد، سن و جنس زمان درمان متفاوت است. با توجه به تجربه ی مشاور و وضعیت بیمار به طور میانگین می تواند ۶ ماه تا یک سال و یا در مواردی که شدت بیماری زیاد است بیشتر از یک سال طول بکشد.
با توجه به تشخیص روان شناس فرد پس از درمان می تواند روی جنبه های دیگر زندگی خود کار کند. نکته مهم در درمان این اختلال این است که درمان را کامل طی کند تا نشانه های بیماری به طور کامل درمان شود و مراقب بازگشت دوباره علائم باشد.
نکته دیگری که در درمان انواع اختلالات وسواس وجود دارد حفظ تغییرات ایجاد شده است و اینکه فرد بتواند با ترس های خود مقابله کند و اجازه رشد به علائم برگشت وسواس را ندهد.
فردی که به اختلال وسواس مواجه است ممکن است پس از مدتی بدون اطلاع درمانگر و با این ذهنیت که اختلال او کنترل شده است مصرف دارو را متوقف کند و وضعیت او پس از مدت کوتاهی به همان وضعیت ناکارآمد سابق بازگردد. پس بهترین توصیه این است که حتماً با نظر روان پزشک تا پایان درمان مصرف داروهای خود را ادامه دهید.