درمان انواع وسواس
درمان انواع وسواس
اکتبر 6, 2020
درمان استرس و اضطراب
نوامبر 7, 2020

آیا شما هم علائم فوبیا و هراس زدگی دارید؟ تا چه میزان با درمان فوبیا آشنایی دارید؟

این اختلال که نوعی ترس غیر واقعی، شدید و  طولانی مدت نسبت به بعضی از اجسام، اشخاص، حیوان و یا موقعیت خاصی است نوعی اضطراب و پریشانی را برای فرد به دنبال دارد. فوبیا انواع مختلفی دارد که هر کدام روش های درمانی متفاوتی دارند که در زیر به هر کدام اشاره می کنیم.

درمان فوبیا

 روش های درمان فوبیا

برای درمان فوبیا روش های مؤثر و مفیدی وجود دارد که به مهم‌ترین آن ها اشاره می کنیم.

  • یکی از مهم‌ترین روش های درمان ترس، روبرو شدن با ترس به صورت مکرر می باشد. این کار نباید لحظه ای انجام شود چون ممکن است علائم ترس تشدید شود.برای این کار بهتر است ابتدا در مورد چیزی که نسبت به آن فوبیا دارید فکر کنید و سپس کم کم در ذهن خود با آن روبرو شوید. پس از آن در موقعیت واقعی به دنبال روبرو شدن با ترس باشید. هیچوقت در درمان عجله نکنید و پله ای درمان را ادامه دهید. شروع درمان به شیوه ای باشد که بتوانید آن را کنترل کنید. ابتدا موقعیت هایی که شما را تهدید می کند و بر اساس ترسی که از این موقعیت ها دارید آن ها را اولویت بندی کنید و کم خطر ترین موقعیت را برای مواجه شدن انتخاب کنید و کم کم آمادگی خود را برای رؤیایی با موقعیت های استرس زا بیشتر کنید.
  • همه ی افراد در مواجه با موقعیت های ترس آور دچار علائم جسمانی می شوند که اگر تکنیک های تن آرامی را یاد بگیرند می تواند تسلط بیشتری بر علائم داشته باشد.
  • فرد مبتلا به فوبیا در بیشتر مواقع دچار افکار منفی می شود. این افکار منفی در بیشتر مواقع غیر واقعی هستند. برای پی بردن به غیر واقعی بودن این افکار می توان با آزمایش کردن و منطقی فکر کردن در مورد آن ها عمل کرد. مهم‌ترین عناصری که باعث ایجاد افکار منفی می شوند شامل آینده نگری منفی، تعمیم افراطی و فاجعه سازی هستند که فرد به صورت افراطی در مورد این افکار فکر می کند و آن ها را به طرز اغراق آمیزی بزرگ و تنش زا می کند. درمان در این شیوه با قرار دادن در موقعیت است و اینکه اثبات شود بدبینی فرد نادرست بوده و افراد زیادی در این موقعیت ها قرار گرفته اند و مشکلی آن ها را تهدید نکرده است و نباید از این گونه موقعیت ها ترسی داشته باشند.

روش های درمان فوبیا

تشخیص علائمی که نیاز به درمان فوبیا دارد؟

درمان فوبیا برای چه افرادی کاربرد دارد؟ همه ی افراد در مواجه با موقعیت های خطرناک دچار  ترس می شوند و این یک واکنش طبیعی است چون دستگاه عصبی به صورت خودکار فعال می شود و دستور جنگ، گریز و یا میخکوب شدن را صادر می کند و علائمی نظیر کاهش دمای بدن، تنگی نفس و افزایش تعداد تنفس را به دنبال دارد این علائم قابل درمان و کنترل هستند چون به دنبال ترس طبیعی روی می دهند و زمانی فوبیا نیاز به درمان دارد که با علائم زیر همراه باشد.

  • علائم شناختی که شامل بزرگ جلوه دادن میزان خطر است
  • علائم بدنی که شامل رنگ پریدگی، تپش قلب، تنفس شدید، لرزیدن و عرق کردن می باشد
  • علائم هیجانی که شامل دلهره، دلشوره، تهوع، احساس وحشت و اضطراب فلج کننده، نیاز شدید به فرار، از دست دادن کنترل و دیوانگی، احساس نزدیک شدن به مرگ است
  • علائم رفتاری که شامل فرار، اجتناب و پرخاشگری می باشد

انواع درمان فوبیا

معمولاً برای درمان فوبیا ابتدا باید نوع ترس تشخیص داده شود که در کل به سه دسته زیر تقسیم بندی می شوند.

  • فوبیاهای خاص: این ترس فقط مختص یک موقعیت یا موضوع خاص است مثلاً ترس از بلندی، ترس از یک حیوان، ترس از آسانسور، ترس از پرواز، ترس از مرگ و …می باشد. برای این فوبیا از روش شناختی رفتاری استفاده می شود که درمان از راه حساسیت زدایی نامیده می شود.
  • جمع هراسی: مانند ترس از قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی و ترس از حضور در جمع. علاوه بر درمان از طریق شناختی رفتاری با استفاده از دارو درمان را ادامه می دهند و به فرد بیشتر داروهای ضد اضطراب و افسردگی با توجه به شدت اختلال تجویز می شود.
  • ترس از مکان های باز و تمایل به تنها ماندن در خانه و ترس حضور در مکان های عمومی که درمان دارویی و درمان شناختی رفتاری در این اختلال مؤثر است.

نحوه تشخیص و اقدام به درمان

معمولاً وقتی فرد علائم ترس را داشته باشد برای درمان فوبیا به روان پزشک یا روان شناس مراجعه می کند و درمانگر با طرح پرسش هایی در خصوص سابقه خانوادگی، نوع ترس و علائم فرد پی به نوع فوبیا می برد و درمان را شروع می کند. روانشناس ممکن است در مورد سابقه ابتلا به افسردگی و یا سایر اختلالات روانی در مورد شما سؤال بپرسد و روند درمان را پیش ببرد و اگر این اختلال درمان نشود ممکن است در بزرگ‌سالی شرایط وخیم تری به دنبال داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *