مشاوره ازدواج
اکتبر 18, 2020درمان بر اساس تحریک عضلات
نوامبر 8, 2020حتماً برای شما هم پیش آمده که به دنبال درمان وابستگی زیاد باشید. آیا تا به حال حس کرده اید که به یک چیز یا یک شخص و یا مکان خاصی بیش از حد وابسته هستید و ترک کردن این وابستگی را غیر ممکن بدانید؟ وابستگی حالتی مانند اسیر شدن را در فرد ایجاد می کند و احساس می کند اگر وابستگی را کنار بگذارد دچار ترس و وحشت می شود. فردی که بیش از حد احساس وابستگی نسبت به یک نفر دیگر داشته باشد، بدون آن شخص احساس حقارت و ناامیدی می کند و زمانی که بخواهد از این وابستگی دست بکشد و درمان را شروع کند قطعاً با دشواری های فراوانی مواجه می شود. اعتیاد به داشتن شخصی دیگر کنار خود معمولاً فرد را دقیقاً مانند افراد معتاد به مواد مخدر می کند که برای وابستگی خود از توجیهات دوست داشتن و عشق استفاده می کنند. در زیر بیشتر با شیوه های درمان و رهایی از وابستگی افراطی آشنا می شویم.
درمان وابستگی به چه معنی است و چه راه کارهایی برای آن وجود دارد؟
همانطور که می دانیم پیشرفت علم روانشناسی کمک بسیاری به درمان وابستگی زیاد می کند. داشتن وابستگی زیاد در فرد این حس را در او به وجود می آورد که در نبود او توانایی ادامه زندگی ندارد و احساس نابودی می کند. افرادی که به مشکل وابستگی زیاد دچار هستند از تنهایی بیزار هستند و تحمل تنهایی غیر قابل تحمل و ناامید کننده است. افراد وابسته اعتماد به نفس پایینی دارند و مسئولیت های اصلی زندگی خود را به دیگران واگذار می کنند و حتی اگر اعمالی را نیز انجام دهند مشتاق اند که توسط دیگران تأیید شوند.
از مهمترین علائم فرد وابسته شامل دست زدن به انجام هر کاری حتی اعمال تحقیرآمیز و ناخوشایند برای جلب رضایت دیگران، تأیید مدام حرف دیگران حتی اگر با آن نظر مخالف باشند، داشتن احساس نیاز به مراقبت و نداشتن هراس از فرمانبرداری و … می باشد. افراد به محض قطع رابطه با یک شخص بلافاصله به یک رابطه دیگر وارد می شوند تا حمایت لازم را از آن فرد دریافت کنند. برای درمان وابستگی افراطی می توان از طریق مشاوره و خود درمانی اقدام کرد که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.
درمان وابستگی زیاد از طریق مشاوره
نخستین گام برای موفقیت در درمان وابستگی زیاد، مشاوره گرفتن از یک متخصص با تجربه می باشد. ممکن است اقداماتی که فرد خود انجام می دهد ناپایدار باشد و پس از مدتی علائم وابستگی دوباره برگردد. استفاده از راه کارهای موقتی چون با استفاده از ذهن هوشیار انجام می شود فقط برای مدتی قضیه را تعدیل می کند. ریشه یابی و حل مشکل تنها از طریق مشاوره امکان پذیر خواهد بود. ابتدا مشاور با بررسی رفتارهای فرد در گذشته و حال و همچنین بررسی رفتار اطرافیان ریشه یابی و درمان را شروع می کند.
در شروع درمان ابتدا درمانگر باید تیپ شخصیتی فرد را تشخیص دهد. به طور معمول زنان بیشتر از مردان دچار وابستگی می شوند. نکاتی که قبل از شروع درمان بهتر است رعایت شود شامل موارد زیر می باشد.
- ابتدا بهتر است تمام دلایلی که باعث دلبستگی و نشان از وابستگی افراطی است را شناسایی کنید و آن ها را یادداشت کنید. با این کار ذهن شما رها می شود و عوامل ناراحت کننده فشار و تأثیر کمتری بر روی شما می گذارند
- اگر وابستگی از نوع عاطفی باشد به شدت عزت نفس افراد را کاهش می دهد. توجه کردن به خواسته های خود و احترام گذاشتن برای خود و … به تدریج از وابستگی کم می کند
- سعی نکنید نظر همه را جلب کنید
- از افراد موفق الگو برداری کنید
- داشتن انتظارات معقول از افراد
- شناسایی الگوهای مخرب بازدارنده از دوران کودکی
فواید درمان وابستگی زیاد
از مهمترین فوایدی که درمان وابستگی زیاد به دنبال دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- حالت نامطلوب وابستگی رفع و از بین می رود
- رسیدن به استقلال و رفع نیازهای دو طرفه
- از بین رفتن علائم ترس و نیاز به مراقبت مداوم
- بالا رفتن قدرت تصمیم گیری
- بر عهده گرفتن مسئولیت های شخصی
آیا خود درمانی در درمان وابستگی زیاد مؤثر است؟
علاوه بر درمان های دارویی و جلسات مشاوره مهمترین کاری که افراد بتوانند برای درمان وابستگی زیاد انجام دهند خود درمانی و کمک به خود می باشد. فرد وابسته ابتدا باید بتواند با تنهایی خود کنار بیاید و راه های مناسبی نظیر سفر رفتن، رستوران رفتن و … را به صورت تنهایی انجام دهد. این روش های کوچک کمک می کند که فرد کم کم بر توانایی فردی خود بیشتر متکی باشد. اگر فرد بخواهد از وابستگی رهایی یابد باید بتواند ظرفیت تنها ماندن را بالا ببرد و بتواند در ارتباطات خود تعادل را ایجاد کند. افراد ابتدا باید عزت نفس خود را بالا ببرند و پس از وارد شدن به هر رابطه ای باید بتوانند ارتباطات خود را کنترل کنند تا طرف مقابل از رفتارها و محبت های فرد وابسته احساس خستگی نکند.