در گذشته افراد برای درمان اختلالات روانی بیشتر روش های خود درمانی را انتخاب می کردند و شاید حتی اسم روش های متنوع روان درمانی را هم نشنیده بودند.
آیا شما در مورد روانکاوی اطلاعات کافی دارید و می دانید بر چه اصولی استوار است.
مشکلات روان شناسی افراد دلایل مختلف ژنتیکی یا زیست محیطی دارد که هر روش با اصول درمانی خاصی همراه است. اگر مشکلات روانشناسی افراد ریشه دار باشد و اساس آن محرک های زیربنایی باشد که رفتار انسان را تحت تأثیر قرار دهد، بهترین درمان روانکاوی یا روان درمانی روانکاوانه می باشد. در زیر بیشتر با این روش درمانی و مفروضات آن آشنا می شویم.
روانکاوی چیست؟
وقتی اسم روانکاوی یا سایر روش های روانشناسی به گوش افراد می خورد تصورات بدی نسبت به این درمان ها دارند و درصد زیادی از افراد هیچوقت برای درمان اختلالات رفتاری و روانی خود به روانکاو و مشاور مراجعه نمی کنند تا مبادا اطرافیان آن ها را افرادی روانی و دیوانه قلمداد کنند. اما پیشرفت علم و افزایش رسانه ها در این خصوص باعث شده است که افراد بیشتر با نقش و اهمیت این درمان پی ببرند و برای تغییر رفتار و عوامل تأثیر گذار در رفتار قدم های مهمی بردارند.
همانطور که گفتیم روانکاوی با شناخت محرک های زیر بنایی به دلایل رفتار افراد پی می برد و راهکارهای تغییر آن ها را آموزش می دهد. دانشمندان زیادی از جمله فروید، جان لاک، رنه دکارت و گوتفرید ویلهلم لایبنیتس سعی در شناخت عواملی به غیر از آگاهی بودند که روی رفتار انسان تأثیر می گذارد.
روانکاوی چه مشکلاتی را درمان می کند؟
با توجه به اینکه هدف روانکاوی رهایی یافتن از احساسات و تجربیات سرکوب شده می باشد و فرض اصلی در این روش این است که همه ی افراد دارای افکار، احساسات، خواسته ها و خاطرات ناخودآگاه هستند و با پیدا کردن منشأ مشکلات روانی در ذهن ناخودآگاه می توان درمان را شروع کرد. اما نکته مهم این است که چه مشکلات از طریق روش روان درمانی روانکاوانه درمان می شوند؟
افراد با داشتن مشکلات زیر می توانند روش درمان روانکاوی را انتخاب کنند.
- گیر کردن در روابط مخرب
- استرس کاری
- افسردگی و اضطراب
- اختلالات شخصیتی یا مشکلات هویتی و جنسیتی
- تجربه ی فقدان مانند از دست دادن شخصی به دلیل مرگ یا جدایی
- تجربه وقایع تروماتیک یا ضربات روانی
- قرار گرفتن در معرض سوء استفاده در سنین کودکی و نوجوانی
مدت درمان با استفاده از روش روانکاوانه ممکن است چند ماه یا حتی چند سال ادامه پیدا کند و درمانگر در طول هفته چندین جلسه با فرد ارتباط داشته باشد و زمان دقیق و منظمی برای جلسه تعیین می کند تا به الگوهای رفتاری فرد پی ببرد و بداند این الگوها به چه نحوی بر روی روابط عاطفی، خانوادگی و اجتماعی او تأثیر گذاشته اند.
فرآیند درمان با استفاده از این روش
جلسات روانکاوی سعی می شود تا فرد بتواند هر آنچه را که در ذهن دارد بیرون بریزد و از افکار، احساسات، خاطرات و رؤیاهایش حرف می زند. گاها فرد در روی کاناپه ای دراز می کشد و یا روبروی درمانگر قرار می گیرد و شروع به صحبت می کند. قبل از بیان هر چیزی باید بین درمانگر و بیمار اعتماد لازم به وجود بیاید تا فرد بتواند بدون هیچ ترسی اسرار خود را بازگو کند. با این روش نشانه هایی از ضمیر ناخودآگاه و دنیای درونی بیمار شکار و الگوهای ارتباطی و اجتنابی فرد قابل رؤیت هستند. روانکاو با دقت به حرفهای فرد گوش می دهد تا از روی گفته های فرد به دلایل پشت پرده ی آن ها پی ببرد. در این درمان سعی می شود تا بیمار الگوهای مخرب و چگونگی پدید آمدن آن ها را درک کند و در صدد حذف رفتارها و الگوهای تأثیر گذار باشد.
تکنیک های روانکاوی
از جمله تکنیک های مؤثری که در روانکاوی از آنها بهره برده می شود شامل موارد زیر است.
- تست لکه جوهر رور شاخ: این آزمایش تصویری به تنهایی معنای خاصی ندارد و افراد با توجه به اطلاعات ناخودآگاه خود آن را تفسیر می کنند.
- لغزش فرویدی: فروید در این تکنیک معتقد است لغزش زبان باعث می شود که ما بینشی از ذهن ناخودآگاه داشته باشیم و اتفاقی در کار وجود ندارد. مثلاً ما چیزی که قصدش را نداریم به زبان می آوریم که درواقع آنچه که در ذهنمان بوده را فاش کرده ایم.
- تداعی آزاد: اصل کار در این تکنیک این است که درمانگر لیستی از کلمات را بیان می کند و فرد بلافاصله هر آنچه که به ذهنش می رسد را پاسخ می دهد و درمانگر امیدوار است بخش هایی از خاطرات سرکوب شده در جریان این تکنیک پدیدار شود.
- تجزیه و تحلیل رویا: طبق نظر فروید تجزیه و تحلیل رویاها جاده باشکوه به ناخودآگاه است به این معنی که ذهن آگاه همانند یک مأمور سانسور عمل می کند اما زمانی که فرد می خوابد سطح هوشیاری ذهن پایین می آید و ایده های سرکوب شده به سطح می آیند و ممکن است چیزهایی که فرد به خاطر می آورد در طی رویا تغییر کند.