تست هوش هیجانی (EQ) شات
دسامبر 21, 2022تخصص مرکز مشاوره ذهن پیشرو در زمینه سنجش هوش کودک
یکی از عوامل شناخت، توانایی فردی و علاقه فردی (شناسایی استعداد در کودکان و سنجش هوش کودک) است. سنجش هوش کودک در مرکز مشاوره روانشناسی پیشرو با تست های (مدرن و بین المللی) در زمینه شناسایی هوش و استعدادیابی انجام می گردد. پیش از همه این موارد در نظر داشته باشید، انواع آزمون هوش کودک و سنجش دقیق هوش و استعدادیابی کودکان نیاز به ابزارهای بسیار دقیق و متخصصان بسیار حرفه ای و زبده ای دارد که مرکز مشاوره و روانشناسی پیشرو از آن برخوردار است. برای سنجش هوش کودکان و استعداد یابی کودکان، تنها نیاز به ۲ جلسه ارزیابی دارید.
همه والدین تمایل دارند با سنجش هوش کودک بدانند آیا کودک باهوشی دارند یا خیر؟ یا اینکه هوش و استعداد آنها در چه زمینه ای بیشتر است. هر چند که این روزها روانشناسان اعتقاد دارند هر کودکی در زمینه خاصی دارای توانمندی و استعداد است و تنها باید به موقع کشف شود. محققان روانشناسی اعتقاد دارند سنین پیش از مدرسه که کودک هنوز سواد خواندن و نوشتن ندارد بهترین زمان برای غربالگری هوش کودکان است.
تمایز هوش بالا و استعداد بالا
جالب است بدانید که هر کودکی می تواند هوش بالایی داشته باشد اما معنایش این نیست که الزاماً استعداد بالایی هم دارد و این دو مفهوم کاملاً متمایز از هم هستند. هر خانواده ای با به کارگیری امکاناتی برای بروز هوش و استعداد فرزندش اهتمام می ورزد؛ مثلاً خرید بسته های آموزشی افزایش هوش، بردن به کلاسهای مختلف یادگیری مهارت و در نهایت نگرانی همیشگی از اینکه اگر نتوانم فرزندم را به کلاسهای مختلف ببرم چه آینده ای خواهد داشت؟
هوش چیست؟
هنگامی که صحبت از هوش به میان می آید فوراً در ذهنمان نوعی توانایی ذهنی شکل می گیرد که قابلیتهایی مانند یادگیری، استعداد تشکیل مفاهیم، روش حل مسئله، تفکر انتزاعی، برنامه ریزی را در بر می گیرد.
جنبه های مختلفی از هوش وجود دارد:
- هوش عینی یا توانایی درک اشیاء
- هوش ذهنی: به انسان اختصاص دارد و مقصود از آن توانایی درک نشانه های کلامی و مفاهیم ریاضی و شیوه کار کردن با آنهاست.
آزمون های هوش بر اساس هدفی که متخصص و طراح آزمون هوش دارد و بسته به جنبه ای از هوش که می خواهد بسنجد در قالب های مختلفی طراحی می شود. بر اساس باور ریموند کتل هوش مجموعه ای از استعدادهایی است که به وسیله آنها به شناخت پیرامونمان می رسیم این مجموعه شناخت ها را به ذهن می سپاریم تا مسائل روزانه را حل و فصل کنیم و با محیط اطرافمان سازگاری پیدا کنیم.
تأثیر شناخت هوش کودک
با شناخت میزان هوش کودکان و سنجش هوش کودکان می توان به این نکته رسید که کودکان با این میزان هوش چه استعدادی دارند و پس از آن با استعدادیابی و شناخت راههای مختلف برای پیشرفت کودکان گام برداشت. هوش از یک سطح معینی در انسانها رشد میکند. در واقع میزان آن از ۷۰ تا ۱۰۰ درصد بهره هوشی را افراد نرمال تشکیل میدهند. فقط با میزانی از تغییر بین درصد ۷۰ تا ۱۰۰ که برخی در زمینههایی هوشیارتر و در بعضی از زمینه ها با توجه و ضریب هوشی کمتری عمل میکنند.
آیا کودکم باهوش است؟
حالا می خواهیم بدانیم واقعاً از چه راههایی مشخص می شود کودکمان باهوش است در حقیقت راه های سنجش هوش را معرفی کنیم. البته که همه والدین اعتقاد دارند فرزندشان باهوش و مستعد است و رفتارهای منحصر به فردی دارد اما در واقع تنها بعضی از این کودکان با احتمال بالاتر دانشمندان بزرگ آینده هستند.
ساده ترین راه سنجش هوش کودک و روشی برای اینکه بفهمید کودک شما تیزهوش است یا نه، این است که صبر داشته باشید تا ببینید هنگامی که فرزندتان وارد مدرسه می شود معلمان و مربیان مدرسه بر اساس آزمونها و آزمایشاتی که می گیرند کودکتان را باهوش قلمداد می کنند یا خیر. اما این تنها ابدایی ترین راه سنجش هوش کودک شماست و نباید تنها به مدرسه اکتفا کنید.
همانطور که گفتیم پدر و مادرها شدیداً تمایل دارند هوش کودکشان را شناسایی کنند تا بتوانند آینده درخشان تری برای او متصور شوند. آزمون هوش یکی از روش های ارزیابی کودکان است که فاکتورهایی مانند سن و جنسیت کودک و همچنین تجربه و تسلط آزمونگر تاثیر زیادی در نتیجه دارد. این آزمونها باید توسط روان سنج باتجربه انجام شود و تمام رفتارهای کودک زیر نظر گرفته و ثبت شود.
نکته مهم دیگر این است که در هنگام سنجش هوش، کودک باید در آرامش باشد و تست های آزمون برای او لذت بخش باشد و در کمال خونسردی تست های آزمون را پاسخ دهد. بهتر است مربی سنجش هوش پیش از آزمون با کودک بازی کند و بیشتر با او صمیمی شود.
انواع آزمون هوش کودک
آزمون نقاشی آدم مک اور (DAP) (چارلز توماس)
گروه سنی: ۳ سال به بالا
داده های آزمون نقاشی آدم مک اور: تحلیل کیفی و تولید فرضیه، بخصوص در مورد احساسات آزمودنی در مورد خود و افراد مهم زندگیش.
آزمون نقاشی خانوادگی جنبشی (KFD) (برونر-مازل)
گروه سنی: ۳ سال به بالا
داده های آزمون نقاشی خانوادگی جنبشی: تحلیل کیفی و فرضیه سازی در مورد ادراک شخصی از ساختار خانواده و محیط، همچنین قابلیت دادن نمره های عینی
آزمون جملات ناقص راتر (Rotter)
گروه سنی: کودک، نوجوان، بزرگسال
داده های آزمون راتر: عمدتاً داده تحلیل کیفی، هر چند برخی نظام های نمره دهی عینی نیز تدوین شده است. این آزمون فرافکن بوده و می تواند ترس هاو اضطراب ها و ارتباط آن با هوش را تا میزانی شناسایی کند.
آزمون سنجش هوشی وکسلر برای کودکان
گروه سنی: تا ۱۶ سال
داده های آزمون هوشی وکسلر: در ابعاد کلامی و عملکردی کلی ، عملکردی IQ کل قابلیت نمره دهی دارد. همچنین این آزمون بسیار معروف قابلیت ارزیابی مهارتهای اختصاصی را نیز دارد. آزمون هوشی وکسلر برای بزرگسالان نیز همین قابلیت ها را دارد و از ۱۶ سال به بالا قابل تفسیر است.
آزمون سنجش هوش استنفورد بینه (SB:FE)
گروه سنی: ۲ تا ۲۳ سال
داده های آزمون: در مقیاسهای کلامی، بصری، انتزاعی و استدلال کلامی، حافظه کوتاه مدت و هوش کلی قابلیت نمره دهی دارد. آزمون استنفورد بینه به همراه آزمون هوش وکسلر ۲ آزمون بسیار پرکاربرد در سطح جهان می باشند.
آزمون کافمن برای پیشرفت تحصیلی (K-TEA)
گروه سنی: ۱- ۱۲
داده های آزمون کافمن: خواندن، ریاضیات و هجی کردن این آزمون می تواند در این ۳ حوزه در مورد کودک به شما اطلاعات مفیدی بدهد.
آزمون وضعیت خانه (HSQ-R)
گروه سنی: ۶ تا ۱۲
داده های آزمون وضعیت خانه: به والدین این امکان را می دهد که مشکلات موجود در توجه، تمرکز و یادگیری را شناسایی کنند.
سنجش هوش کودک با تست هوش ریون
تست هوش ریون یا به عبارتی ماتریس پیشرونده رنگی ریون (CPM) یکی از بهترین ابزارهای شناختی و ارزیابی هوش تصویری کودکان است. این روش در مطالعات پژوهشی و علمی اعتبار زیادی دارد. تست هوش غیر کلامی ریون سالهاست که در سراسر دنیا مورد ارزیابی قرار گرفته است و به عنوان یک روش موثر شناخته می شود. درتست هوش ریون کودک باید از میان تصاویری جستجو کند و تصویر نمونه یا اصلی را بیابد. در این مراحل کودک باید ابتدا تصویر اصلی را به خوبی وارسی کند و سپس از بین تصویرهای پایین آن گزینه درست را انتخاب کند.
این آزمون نوعی استدلال هوش سیال (هوش وابسته به ژنتیک) است و برای سنجش عامل g یا همان هوش عمومی اسپیرمن مورد استفاده قرار می گیرد. سنجش هوش کودک و مشخص کردن ویژگی های آن بحث مهمی در روانشناسی است و محققان اعتقاد دارند رشد شناختی در دوران کودکی تاثیرات فراوانی بر رفتار آنها در بزرگسالی دارد. بنابراین اینگونه سنجش های هوش چندگانه در کودکان با عث می شود بتوانیم درک بهتری نسبت به استعدادهای کودک خود پیدا کنیم. پس از اینکه هوش و و استعداد کودکمان را یافتیم بهترین راهکارهای بهنگام و عملی را برای افزایش توانمندی هایش به کار می بندیم.
شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد هوش کودک تنها به جنبه های ذاتی بر نمی گردد و میتوان با روش هایی آن را تقویت کرد. از سویی دیگر سرعت تغییر پذیری هوش در دوران کودکی بسیار بیشتر از جوانی و نوجوانی است. بنابراین هر چه روی محرک های محیطی کودک و تمرین های عملی بیشتر کار کنیم می توانیم میزان هوش او را بالاتر ببریم.
توضیحی در مورد انواع هوش و سنجش هوش
اصطلاحاتی مانند هوش ریاضی فردی بالا است و یا هوش تصویری فردی بسیار خوب عمل میکند. به این نحو که فردی با هوش ریاضی بالا، توانایی انجام عمل ریاضی را به ساده ترین شکل خود و با توانایی بیشتری دارد. یا خوش تصویری بالا باعث میشود فرد مسیریابی و جهت یابی بسیار بالایی نسبت به اطرافیان خود داشته باشد. وقتی درصد هوش از ۷۰ به پایین افول کند و میزانی در حد ۶۵ به پایین داشته باشد، فرد در دسته استثنایی ها گنجانده میشود. افراد استثنایی با ضریب هوشی پایین تر از ۷۰ با توان کمتری در یادگیری و بهره کمتری در آموزش برخوردارند که کودکان استثنایی محسوب میشوند و در مدارس و تحت آموزش های خاص خودشان قرار میگیرند
شناسایی ضریب هوشی کودک به کمک ابزارهای ژاپنی
سنجش هوش کودک به ما کمک می کند کودکان با ضریب هوشی کم را شناسایی کنیم که البته دربین کودکان استثنایی نیز دسته بندی ضریب هوشی پایین تر از ۶۵ هم در جایگاه متفاوت خود قرار میگیرند. این امر مشخص میکند کودک میتواند تحت آموزش در محیط آموزشی کودکان استثنایی قرار گیرد یا خیر. لازم به ذکر است جدیدترین ابزارهای سنجش هوش کودک ژاپنی بالاترین ضریب اطمینان را برای شناسایی دقیق هوش کودک شما را دارا می باشد
البته که کودکانی با ضریب هوشی پایین (بهره هوشی پایینتر از ۷۰) نیز میتوانند با آموزش صحیح و بستر مناسب برای یادگیری به اجتماع و محیط اجتماعی برای فعالیت و کار وارد شوند.
فعالیت هایی که نیاز مبرمی به استفاده از هوش و استعداد ندارد، اما باعث میشود فرد در محیط اجتماع و معاشرت با افراد اجتماع قرار بگیرد. نیز منبعی برای کسب درآمد داشته باشد و احساس پذیرفته شدن و مورد قبول بودن را تجربه کند، فضایی مناسب برای یادگیری و رشد بیشتر داشته باشد.
افراد با ضریب هوشی ۱۰۰ تا ۱۲۰
افرادی با ضریب هوشی ۱۰۰ تا ۱۲۰ نیز جزء دسته افراد معمولی قرار میگیرند. این افراد از بهره هوشی خوبی برخوردارند و به همان میزان میتوانند با آموزش بهتر و قرار گرفتن در محیط کاربردی از بهره هوشی خود استفاده مناسبی را ببرند. در واقع سنجش هوش بسیار کاربردی عمل میکند، زیرا کودکانی که بهره بالای هوشی دارند گاهی به همان میزان کنجکاوتر، پر توان تر و کم حوصله تر عمل میکنند. بنابراین با شناخت بر این موضوع توانایی و هوش کودک در راه خود و فعالیت مورد علاقه اش رشد میکند و به دلیل ندانستن و کم کاری از بین برده نمیشود و هدر نمیرود.
کودکان با بهره هوشی بیش از ۱۰۰
کودکان با بهره هوشی بیش از ۱۰۰ میتوانند پس از تست هوش نسبت به خواست خودشان که منوط به شناخت از خودشان و میل قلبیشان است هدف و راه خود را مشخص کنند. بیان این مطلب به این دلیل است که باید بدانیم هر فردی با بهره هوشی خوب حتماً دکتر یا مهندسی قابلی نمیشود. بلکه ممکن است موسیقی دانی زبده، نقاشی خلاق و یا گرافیستی بی نظیر شود.
بنابراین همچنان که باید به هوش کودک و یا افراد توجه کرد، زمینه، میل قلبی و راهی که میتواند فرد را به رضایت خاطر و بیشترین حد از رشد برساند نیز بسیار مهم و مؤثر است. مرکز مشاوره و وانشناسی پیشرو با داشتن جدیدترین تستها و بهترین روانسنجانان حوزه سنجش هوش کودک میتواند برای ارزیابی کودک به شما کمک کند.
نظریه های روانسنجی در مورد هوش
رویکرد روانسنجی، بر این فرض مبتنی است که هوش یک سازه یا صفت است که در آن تفاوت های فردی وجود دارد. وجود تفاوت های آشکار بین عملکرد افراد، صرف نظر از ماهیت عامل ایجادکننده این تفاوت ها، نشان دهنده آن است که مقدار این عامل در افراد مختلف برابر نیست. بنابراین می توان آن را مورد اندازه گیری قرار داد.
طرفداران نظریه روان سنجی عمدتا برای سنجش هوش و توانایی های ذهنی از آزمون ها استفاده می کنند و توانایی های مختلف ذهنی را با اجرای آزمون ها به صورت کمی توصیف می کنند. اگرچه بیشتر روان سنج های اولیه مانند بینه، ابینگ هاوس و ورنیکه به شناخت ماهیت نظری هوش علاقمند بودند. در عمل آزمون هایی که می ساختند به مسایل عملی، پیش بینی و طبقه بندی درست مبتنی بود بدین ترتیب از همان آغاز در درون جنبش روان سنجی دو مسیر در پیش گرفته شد: یکی رویکرد عملی که به مساله گشایی معطوف بود و دیگری رویکرد مفهومی که به نظریه توجه داشت.
استنفورد بینه کیست و تست هوش استنفورد بینه دقیقا چه کاری انجام می دهد؟
در سال ۱۸۸۱ دولت فرانسه از آلفرد بینه خواست آزمونی طراحی کند که بتوان با آن کودکانی را تشخیص داد که به علت کند ذهنی نمی توانستند از برنامه های مدارس عادی استفاده کنند و با سرعت عادی یاد بگیرند و به برنامه های آموزشی ویژه نیاز داشتند. بینه در سال ۱۹۰۵ با همکاری روان شناس فرانسوی دیگری به نام سیمون مقیاسی را منتشر کرد و در سال های ۱۹۰۸ و ۱۹۱۱ نیز در آن تجدیدنظر کرد.
مقیاس های اولیه او بر این فرض استوار بود که هر فردی دارای یک سن زمانی یا سن واقعی برحسب سال و یک سن عقلی است که نشانگر متوسط توانایی های هوشی موجود بین افراد گروه سنی معینی است. پس از محاسبه سن عقلی دانش آموز، می توان آنرا با سن زمانی وی مقایسه کرد تا جایگاه نسبی وی در میان افرادی که سن زمانی شان با او یکسان است، تعیین شود. بدین ترتیب استدلال بینه این بود که مراحل رشد ذهنی در کودکان کندذهن فرقی با کودکان طبیعی ندارد. یعنی کودک کند ذهن در آزمون ها نمره ای شبیه کودک طبیعی، ولی با سن کمتر، می گیرد.
توانایی های ذهنی کودک تیزهوش نیز در حد کودکان بزرگتر از سن خودش است.
اسپیرمن کیست و با تست هوش چه کرد؟
چارلز اسپیرمن روان شناس انگلیسی، مبتکر روان سنجی و مبدع روش تحلیل عاملی، نخستین بار این نکته را مطرح کرد که در همه افراد یک عامل عمومی هوش به نام g به مقادیر مختلف وجود دارد. بسته به مقدار g در هر فرد، می توان او را در مجموع تیزهوش یا کندذهن دانست.
به اعتقاد اسپیرمن، عامل g تعیین کننده اصلی عملکرد فرد در آزمون هوش است. به علاوه، عوامل ویژه ای هم به نام s برای هر توانایی یا آزمون وجود دارد. مثلا با هر یک از آزمون های مربوط به روابط ریاضی یا هندسی، s جداگانه ای به دست می آید. در آزمون هوشی که از هر کسی گرفته می شود، مقدار عامل g به اضافه مقداری عوامل مختلف s منعکس می شود. بنابراین مثلا عملکرد ریاضی هر فرد تابع هوش عمومی g و نیز استعداد ریاضی s اوست.
لوئیس ترستون کیست و نظریه ۷ عاملی او در چه ارتباطی است؟
نظریه اسپیرمن را مورد انتقاد قرار داد و او به وجود عامل مشترک و یکپارچه کننده ای به نام عامل G اعتقاد نداشت و بر این باور بود که هوش از توانایی های خاص و جداگانه ای تشکیل شده است. وی با استفاده از روش تحلیل عاملی به این نتیجه رسید که هوش از هفت عامل زیر که وی آنها را توانایی های ذهنی اولیه نامید، تشکیل یافته است:
- حافظه
- توانایی کلامی
- توانایی عددی
- توانایی فضایی
- توانایی ادراکی
- استدلال استقرایی
- روانی یا سیالی کلامی
نظریه ۳ بعدی گیلفورد چیست؟
نظریه سه بعدی گیلفورد با دیگر نظریه های هوشی تفاوت فاحش دارد. وی به وجود عامل g اعتقاد نداشت و معتقد بود که هوش دارای ویژگی سه بعدی است و یا به صورت فرایندی سه بعدی سازمان پیدا می کند. این ابعاد عبارتند از:
- عملیات: آنچه که شخص انجام می دهد
- محتواها: موادی که عملیات روی آنها انجام می گیرد
- فرآورده ها: روش ذخیره شدن یا پردازش اطلاعات
به نظر گیلفورد ۵ نوع عملیات، ۴ نوع محتوا و ۶ نوع فرآورده وجود دارد. او اظهار می دارد که ترکیب هر یک از ۵ نوع عملیات با یکی از انواع محتواها، همراه با یکی از فرآورده ها، نوع یگانه ای از هوش را تعریف می کند. به عبارت دیگر بر حسب ترکیب های مختلف هر یک از انواع عملیات، محتواها و فرآورده ها، ۱۲۰ نوع هوش مختلف وجود دارد (۱۲۰=۶×۴×۵). گیلفورد در پژوهش های بعدی خود تعداد انواع هوش را حتی بیش از این ذکر کرده است.
آزمون هوش ورنون
ورنون با اتخاذ موضع بینابین اظهار داشت که نظر اسپیرمن و ترستون به لحاظی هر دو درست است و هوش، کلی و یکپارچه است. اما در عین حال از تعدادی توانایی های خاص کوچک و بزرگ تشکیل شده است. الگوی وی اساسا سلسله مراتبی را به وجود می آورد که در رأس آن عامل g قرار دارد و نشانگر آن است که تمامی توانایی های سطوح پایین را یکپارچه می کند. سطح بعدی که عوامل گروهی اصلی نامیده می شود، شامل توانایی های فضایی–حرکتی و کلامی–آموزشی است. بخش های فرعی کوچک تر در سطوح پایین تر به توانایی های مجزا و خاص اطلاق می شوند. هر یک از این عامل های گروهی فرعی نیز به عامل های کوچک تر یعنی عامل های اختصاصی تقسیم می شوند.
نظریه های عصبی – زیستی
هالستید کیست و چه کرد؟
اولین نظریه هوش زیستی مربوط به هالستید است که در سال ۱۹۶۱ مطرح شد. به نظر وی تعدادی از کارکردهای هوش به نظام عصبی مربوط می شوند و به طور نسبی از ملاحظات فرهنگی مستقل اند. او چهار عامل را مشخص کرد که عبارتند از: یکپارچگی مرکزی، انتزاع، قدرت و جهت یابی
آزمون کتل چیست؟
کتل عامل g را به دو عامل تجزیه کرد:
- هوش سیال: یک توانایی کلی درک روابط است که به ارتباطات عصبی کرتکس مغز مربوط است و عمدتا از وراثت ناشی می شود.
- هوش متبلور: این هوش با به کار انداختن هوش سیال در تجارب مختلف یادگیری رشد می کند.در سنین ۲ یا ۳ سالگی بین هوش متبلور و سیال همبستگی بالایی وجود دارد اما به تدریج که کودکان رشد می کنند همبستگی بین این دو هوش کاهش می یابد.
آزمون هوش هب
در سال ۱۹۷۲ دو نوع هوش به نام های a ,b را معرفی کرد. هوش a، حوزه معینی از هوش است که به طور مستقیم با کارکرد مغز در ارتباط است. این هوش مادرزادی و زیستی است و مستلزم داشتن نظام عصبی سالم است که به توانایی های مساله گشایی مربوط است و با آزمون هوش قابل اندازه گیری نیستند. هوش b بیشتر متاثر از محیط است که مبتنی بر تجربه فرد است و گستره اطلاعات را منعکس ساخته و از طریق آزمون های هوش قابل اندازه گیری است.
نظریه های هوش جنسن
وی معتقد است هوش دارای دو سطح متمایز و درعین حال وابسته به یکدیگر است. در سطح اول فعالیت های هوشمندانه پیوند بین محرک و پاسخ را به صورت تداعی های ساده برقرار می کند. در این پیوندها شکل ظاهری پاسخ و ماهیت آن کاملا با ویژگی های ظاهری محرک مطابقت دارد. در سطح دوم هوش به انجام فعالیت های پیچیده تر اختصاص می یابد. لذا کار هوش به جای تداعی به شناخت منتهی می گردد. در این سطح پدیده ها مقوله بندی می شوند، تغییر شکل می یابند و بین برخی از آن ها ارتباط هایی کشف می گردد.
نظریه های رشدی
نظریه هوش پیاژه
به نظر وی هوش عبارت است از فرآیند سازشی یا انطباقی که متضمن برخورد رشد زیستی و تعامل با محیط است.رشد و تکامل هوش، رشد و تکامل فرآیندهای شناختی از قبیل درک قوانین طبیعت، اصول دستور زبان و قواعد ریاضی است. پیاژه هوش را شکل خاصی از سازگاری بین شخص و محیط او معرفی کرد.کودک از راه تجربه و تعامل با محیط و انطباق با آن به شناخت محیط دست می یابد. تعادل مستلزم عمل درون سازی (جذب) و برون سازی (انطباق) است.
نظریه هوش برونر
این نظریه به بازنمایی نیز معروف است. از راه تجزیه و تحلیل بازنمایی های کودکان می توان به کارکرد هوشی آنها پی برد. خلاقیت می تواند ملاک ارزشیابی هوش کودکان قرار گیرد. در کودکان خردسال، تفکر ارتباط تنگاتنگی با عمل دارد به گونه ای که می توان گفت آنها با دست های خود می اندیشند و نقش تفکر خود را بازی می کنند.
نظریه های شناختی
نظریه هوش کرول
در سال ۱۹۸۰ پس از طبقه بندی فرآیندهای ذهنی، مسئله تکالیف شناختی ابتدایی را مطرح کرد. یک تکلیف شناختی مستلزم بکار بستن معدودی عملیات است:
- دریافت ادراکی
- استدلال قیاسی
- محاسبه عددی
- ارزشیابی و تصمیم
- زمان واکنش و جنبش
- فراخوانی حافظه ضمنی
- نام بردن، فراخوانی و تداعی
- جور کردن محرک ها و مقایسه
نظریه های معاصر
نظریه هوش بورکوفسکی
نظریه پردازش اطلاعات هم نظام طراحی و هم نظام هم آهنگ ساز یا اجرایی را در بر می گیرد. اجزای سه گانه نظام طراحی:
- ظرفیت
- کارآمدی
- دوام یا پایایی
در این نظام به موضوع فراشناخت نیز پرداخته می شود که عبارتند از توانایی شخص برای اینکه همانند یک ناظر بیرونی، افکار خود را مورد مشاهده قرار دهد.
نظریه هوش استرنبرگ
وی در مورد رفتار هوشمندانه سه مولفه کلی را معرفی می کند:
- فرا مولفه ها
- مولفه های عملکر
- مولفه های کسب دانش
نظریه هوش ثرندایک
هوش از نظر کارکر د به سه دسته تقسیم می شود:
- هوش اجتماعی
- هوش انضمامی
- هوش انتزاعی
نظریه هوش گاردنر
هفت نوع هوش مستقل و مشخص وجود دارد:
- هوش زبانی
- هوش موسیقی
- هوش فضایی
- هوش درون فردی
- هوش میان فردی
- هوش منطق ریاضی
- هوش بدنی – جنبشی
سوالات متداول
-
تأثیر شناخت هوش کودک چیست؟
با شناخت میزان هوش کودکان میشود به این نکته رسید که کودکان با این میزان هوش چه استعدادی دارند و پس از آن با استعدادیابی برای رشد آنها گام برداشت.
-
در برخورد با کودکان باهوش چکار باید کرد؟
کودکانی که بهره بالای هوشی دارند به همان میزان کنجکاوتر، پر توان تر و کم حوصله تر عمل میکنند. با شناخت این موضوع توانایی و هوش کودک در راه و فعالیت مورد علاقه اش رشد میکند.
-
تعیین وقت سنجش هوش کودکان و بزرگسالان؟
جهت تعیین وقت سنجش هوش با مرکز مشاوره پیشرو تماس حاصل کنید.
-
سنجش هوش کودک با چه ابزاری انجام می شود؟
سنجش هوش کودک با ابزارهای عملیاتی و به صورت کاملا دقیق اندازه گیری می شود. البته در نظر داشته باشید فردی که آزمون را اجرا و تفسیر می کند باید فرد بسیار زبده ای باشد.