درمان فوبیا
نوامبر 7, 2020
درمان افسردگی
فوریه 22, 2022

چه زمانی باید برای درمان استرس و اضطراب اقدام کرد؟ بیشتر افراد وقتی در موقعیت های آسیب زا و یا حادثه های ناگوار قرار می گیرند دچار اختلال استرس و اضطراب می شوند. این اختلال ممکن است بعد از زمان کوتاهی به پایان برسد و یا اینکه دامنگیر فرد شود و برای بهبودی نیاز به درمان داشته باشد.

این دو اختلال رابطه نزدیکی با افسردگی دارد و اغلب هر دو به صورت همزمان در یک فرد دیده می شود. معمولا افرادی که به اختلالات روانی مبتلا هستند زندگی پر تلاطمی دارند و ترس ها و اضطراب های اجتماعی، اضطراب فراگیر و وسواس در افراد بعد از مدتی باعث افسردگی می شود. هیچ دلیلی برای عدم موفقیت در درمان وجود ندارد و روش های درمانی توانسته اند به طور کامل این اختلال را درمان کنند. که در زیر به آن ها بیشتر می پردازیم.

مقدمه ای بر درمان اختلال استرس و اضطراب

همانطور که می دانیم عدم درمان استرس و اضطراب عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارد. معمولا افرادی که درمان را جدی نگرفته اند دچار عوارض شدید عاطفی و روانی شده اند.. اختلال اضطراب و استرس با علائمی نظیر عصبانیت، کج خلقی، مشکلات خواب و تمرکز و … همراه هستند ولی از لحاظ علائم عاطفی رفتاری تقریبا متفاوت هستند.

شاید بیشتر افراد در برهه ی زمانی خاصی به دلیل عواملی نظیر تغییر محل زندگی، مشکلات مالی و خانوادگی، مشکلات شغلی و … دچار اضطراب و استرس می شوند و گاها با علائم شدیدی همراه است که این علائم می توانند ناتوان کننده باشند که اگر در زمان مناسب تشخیص و درمان شوند فرد می تواند در کوتاه ترین زمان ممکن به سلامت روانی دست پیدا کند.

درمان اختلال استرس و اضطراب

راهکارهای موثر در درمان استرس و اضطراب

برای درمان استرس و اضطراب می توان از تکنیک های مختلفی با توجه به نوع اضطراب استفاده کرد. تکنیک های رایج در درمان شامل تکنیک شناختی رفتاری، طرح واره درمانی، تئوری انتخاب و نوروفیدبک می باشد. اضطراب مزمن تنها با کمک روانپزشک و تکنیک نوروفیدبک قابل درمان است.

افرادی که درمان استرس را نادیده بگیرند احتمال ابتلا به اختلال افسردگی در آن ها زیاد است و افراد زیادی هستند که به صورت همزمان از افسردگی و اضطراب رنج می برند. معمولا تکنیک شناختی رفتاری برای افرادی که اضطراب آن ها ریشه های خانوادگی و اختلالات رفتاری می باشد درمانی موثر و کارساز می باشد.

در بیشتر موارد که اضطراب و استرس باعث مشکلات جسمی شود و فرد کنترل جسمی خود را در اثر استرس از دست بدهد روش های شناختی رفتاری و نوروفیدبک به تنهایی کافی نیست و از دارو نیز در کنار روش های دیگر استفاده می شود. دارو درمانی به تنهایی درمانی برای اضطراب نیست و ممکن است از علائم اختلال بکاهد.

درمانگر معمولا از داروهای ضد اضطراب و افسردگی استفاده می کند که اگر دارو درمانی و تکنیک های روان شناختی همزمان انجام شود طول درمان کمتر می شود و اثر بخشی بیشتری دارد. فواصل جلسات درمان اضطراب و طول درمان را، درمانگر تعیین می کند. درمان باید به طور کامل انجام شود تا علائم اختلال پس از مدتی دوباره برنگردد. ممکن است فرد پس از درمان و بعد از چند سال دوباره علائم اضطراب را تجربه کند که بهتر است با نظر روانشناس دوباره درمان را از سر بگیرد.

راهکارهای موثر در درمان استرس و اضطراب

بهترین درمان برای انواع استرس و اضطراب

درمانگر یا متخصص اعصاب و روان قبل از اینکه نسبت به درمان استرس و اضطراب اقدام کند ابتدا باید منشاء اختلال را پیدا کند. اینکه چه عواملی استرس و اضطراب در فرد را تشدید می کند و علائمی که هنگام استرس فرد تجربه می کند تا چه اندازه شدید هستند‌؟  استرس به دلیل عوامل زیست شناختی، ژنتیک، عوامل ارثی، عوامل محیطی و اجتماعی در فرد به وجود می آید و با نشانه هایی نظیر تعریق بیش از حد، خشکی دهان، تپش قلب، لرزش صدا، لرزش دست و پا و … همراه است که باعث می شود فرد تسلط کافی و توانایی تمرکز بر روی اعصاب و روان خود را نداشته باشد.

استرس و اضطراب به دو صورت حاد و مزمن وجود دارد که نمونه ی حاد آن بیشتر شایع است و معمولا در اثر اتفاقات ناگهانی این اختلال به سراغ فرد می آید و مدت زمان کوتاهی دارد که در پایان موقعیت استرس نیز تمام می شود ولی اگر به اهداف و رویاهای خود فکر کنید می توانید بر اضطراب خود غلبه کنید.

نمونه ای از این استرس ها شامل استرس مصاحبه و کار، استرس امتحان و کنکور، استرس مثبت هنگام ملاقات افراد ناشناس و … می باشد که روان شناس تکنیک های خاصی را برای این موقعیت های گذرا پیشنهاد می کند. اما استرس مزمن که نشانه ها و علائم وخیم تری دارد نیاز به درمان تخصصی پیدا می کنند چون فرد توانایی کنترل اوضاع را ندارد و از لحاظ جسمی و روانی وضعیت پرخطری دارد که اگر درمان را جدی نگیرد دچار حملات قلبی و سکته، اقدام به خودکشی، خشونت و بی حوصلگی و … می شود.