درمان استرس و اضطراب
نوامبر 7, 2020
درمان اختلالات خواب
فوریه 22, 2022

افسردگی چیست و چه درمانی دارد؟

غم و اندوه طولانی مدت، عدم علاقه به چیزهایی که قبلا دوست داشتیم، از دست دادن تمرکز، خستگی مفرط و شرایط مشابه، همگی می توانند نشانه های افسردگی باشند. این بیماری؛ احساسات، افکار و رفتار ما را تغییر می دهد. افسردگی می تواند با مشکلات روحی و جسمی همراه باشد.

چگونه بفهمیم که افسرده هستیم؟

دانستن علائم افسردگی کمک زیادی به تشخیص افسردگی در ما و اطرافیانمان می کند. در اینجا ۱۲ مورد از مهم ترین علائم افسردگی ذکر شده است:

  1. احساس غم، پوچی و ناامیدی
  2. عصبانیت در مورد مسائل بی اهمیت
  3. عدم علاقه و عدم تمایل به انجام کارهایی که قبلا برای ما جالب بود.
  4. اختلال خواب (خواب خیلی کم یا زیاد)
  5. احساس خستگی یا کمبود انرژی حتی بدون کار سخت
  6. تغییرات شدید در اشتها و وزن (افزایش یا کاهش اشتها بدون دلیل یا چاقی و لاغری ناگهانی)
  7. اضطراب و بی قراری
  8. احساس گناه در مورد کارهای کوچک گذشته
  9. کاهش تمرکز، کاهش توانایی حل مشکلات
  10. کاهش قدرت تصمیم گیری
  11. فکر کردن به مرگ و خودکشی
  12. درد جسمی بدون دلیل مشخص

چرا اصلاً احساس افسردگی می کنیم؟

می توان گفت مهمترین عوامل افسردگی به شرح زیر است:

  • تغییرات مواد شیمیایی در مغز: برخی از مواد در مغز بر خلق و خوی افراد تأثیر می گذارد. عدم تعادل این مواد شیمیایی در مغز یکی از دلایل اصلی افسردگی است.
  • ژنتیک: افسردگی می تواند ارثی باشد. به عنوان مثال، اگر یکی از دوقلوهای همسان از افسردگی رنج می برد، ۷۰ درصد احتمال دارد که دیگری نیز به افسردگی مبتلا شود.
  • شخصیت: کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، که نمی دانند چگونه استرس را مدیریت کنند، یا افرادی که عموماً بدبین هستند، بیشتر در معرض افسردگی هستند.
  • عوامل محیطی: افرادی که خشونت، تبعیض، سوء استفاده یا فقر را تجربه می کنند بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند.

چگونه افسردگی خود را درمان کنیم؟

۱- درمان افسردگی با کمک دارو

در بالا گفتیم که عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز می تواند یکی از دلایل افسردگی باشد و در نتیجه بازگرداندن این مواد شیمیایی به سطح طبیعی می تواند افسردگی را از بین ببرد. این تعادل با مصرف داروهای ضد افسردگی ایجاد می شود. برخلاف تصور رایج، داروهای ضد افسردگی؛ آرام بخش، خواب آور، محرک و اعتیادآور نیستند. پس از یک تا دو هفته از مصرف داروهای ضد افسردگی، اثر بهبودی آنها شروع می شود. اثر کامل این قرص ها از ماه دوم یا سوم قابل مشاهده است. اگر افسردگی پس از این مدت به طور کامل درمان نشد، پزشک داروهای بیشتری تجویز می کند یا دوز دارو را افزایش می دهد.

پس از درمان افسردگی، به ویژه افسردگی اساسی، درمانگر معمولاً از مراجعه کننده می خواهد که مصرف قرص ها را به مدت ۶ ماه یا بیشتر ادامه دهد. به دلیل احتمال بالای عود افسردگی و برای پیشگیری از آن، درمان ممکن است برای مدت طولانی ادامه یابد.

۲- درمان افسردگی با روش های غیر دارویی

روانپزشکان ممکن است از روان درمانی، تحریک الکتریکی یا مغناطیسی و سایر روش ها برای درمان افسردگی استفاده کنند.

علائم فیزیکی افسردگی چیست؟

مشکلات خواب

در افسردگی مشکل در به خواب رفتن یا ناتوانی در حفظ الگوی خواب (مانند بیدار شدن در ساعات اولیه بامداد و دوباره نخوابیدن) در افراد مبتلا به افسردگی بسیار شایع است. البته تعداد کمی از افراد مبتلا به افسردگی از پرخوابی رنج می برند.

درد قفسه سینه

در افسردگی درد قفسه سینه ممکن است نشانه مشکلات بسیار جدی مانند مشکلات قلبی و ریوی باشد. گاهی اوقات مشکلات معده با درد قفسه سینه همراه است. بنابراین در صورت احساس درد قفسه سینه حتما باید به پزشک مراجعه کنیم تا علت آن مشخص شود. اگر پزشک نتواند دلیل خاصی برای درد قفسه سینه پیدا کند، افسردگی ممکن است علت آن باشد. افسردگی خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد.جالب است بدانید که این رابطه دو طرفه است، یعنی کسانی که دچار حمله قلبی یا سکته شده اند بیشتر از دیگران در معرض افسردگی قرار دارند.

خستگی و کمبود انرژی

اگر پس از یک خواب یا استراحت طولانی همچنان احساس خستگی می کنیم و انرژی کافی برای انجام کارها و کارهای ساده روزانه خود نداریم، بهتر است به احتمال افسردگی فکر کنیم. وقتی خستگی به علائم افسردگی اضافه می شود، هر دو بسیار بدتر به نظر می رسند و فرد افسرده را با شرایط بسیار سختی مواجه می کنند.

درد عضلات و مفاصل

کسانی که برای مدت طولانی از درد رنج می برند، بیشتر از دیگران دچار افسردگی می شوند. از سوی دیگر، افسردگی نیز ممکن است باعث درد شود. با توجه به اینکه از مواد شیمیایی مشابه در مغز برای تنظیم خلق و خو و همچنین انتقال حس درد استفاده می شود، این ارتباط منطقی به نظر می رسد. قابل ذکر است، افراد مبتلا به افسردگی سه برابر بیشتر در معرض دردهای مزمن از جمله درد عضلانی هستند.

اختلالات گوارشی

شاید باورش سخت باشد، اما مغز و روده ارتباط نزدیکی با هم دارند. به همین دلیل است که وقتی استرس یا اضطراب را تجربه می کنیم، حالت تهوع یا معده درد داریم. افسردگی می تواند روده ما را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به حالت تهوع، سوء هاضمه، اسهال یا یبوست شود.

سردرد

تحقیقات پزشکی معتبر نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی سه برابر بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به میگرن هستند. متأسفانه، مبتلایان به میگرن پنج برابر بیشتر از دیگران از افسردگی رنج می برند.

تغییر در اشتها یا وزن

افسردگی تأثیرات متفاوتی بر اشتهای افراد مختلف دارد: اشتهای یک گروه را کاهش می دهد و بالعکس گروهی دیگر قادر به ترک خوردن نیستند. نتیجه واضح است: برخی از بیماران لاغر و برخی دیگر چاق می شوند. اختلالات خوردن مانند پرخوری عصبی و بی اشتهایی عصبی نیز با افسردگی مرتبط هستند و باید مورد توجه قرار گیرند.

کمر درد

اگر کمردرد، مداوم ما را آزار می دهد، ممکن است به دلیل افسردگی باشد. افراد مبتلا به افسردگی چهار برابر بیشتر در معرض کمردرد یا سردردهای شدید هستند. اضطراب و سردرگمی افسردگی و مشکلات خواب باعث ایجاد اضطراب و ناراحتی در فرد مبتلا می شود. در مردان، این وضعیت ممکن است با رفتار خشونت آمیز ظاهر شود.

اضطراب و سردرگمی

افسردگی و مشکلات خواب باعث ایجاد اضطراب و ناراحتی در فرد مبتلا می شود. در مردان، این وضعیت ممکن است با رفتار خشونت آمیز ظاهر شود. برای بسیاری از مردان خشن، مراجعه به متخصص مغز و اعصاب (روانپزشک) راه حلی دائمی برای پایان دادن به خشونت آنهاست.

ناتوانی جنسی

افسردگی علاقه فرد به فعالیت جنسی را تا حد زیادی کاهش می دهد. متأسفانه برخی از داروهای ضد افسردگی نیز باعث اختلال جنسی می شوند. بنابراین باید هنگام مراجعه به پزشک و مشورت با او در مورد مشکلات جنسی، خجالت را کنار گذاشت تا در تجویز دارو به این نکته توجه کند.

آیا ورزش کردن به درمان افسردگی کمک میکند؟

در مغز کسانی که به طور منظم و مداوم ورزش می کنند، مواد شیمیایی خاصی افزایش می یابد. این مواد باعث میشوند که فرد:
احساس خوبی داشته باشد
خلق و خوی بهتری داشته باشد
کمتر به درد حساس باشد
ورزش به تنهایی افسردگی را درمان نمی کند، اما در دراز مدت به افسردگی کمک می کند. وقتی افسرده هستیم، ممکن است احساس کنیم انرژی کافی برای ورزش نداریم. بیایید این فکر را شکست دهیم، برخیزیم و تمرین کنیم. زیرا حرکت باعث کاهش خستگی و بهبود خواب می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *