شاید برای بیشتر افراد روان درمانی یا درمان روان شناختی جا نیفتاده باشد و هنوز هم برای درمان اختلالات روانی خود نقش روان درمان را نادیده بگیرند. ذهنیت اینکه افرادی که به روانشناس مراجعه می کنند دیوانه هستند هنوز در جامعه وجود دارد و این ذهنیت مانعی برای افرادی است که از اختلالات روانی رنج می برند و نمی توانند برای درمان مراجعه کنند. اگر افراد اطمینان حاصل کنند که از طریق روان شناختی درمانی ۷۵ درصد مشکلات آن ها حل می شود و می توانند به زندگی بهتری دست پیدا کنند قطعاً بدون توجه به حرف دیگران این روش را شروع می کنند. در زیر قصد داریم تا بیشتر با روان شناختی و تأثیرات موفقی که در درمان افراد مبتلا به اختلالات روانی دارد بپردازیم.
روان درمانی به مجموعه تکنیک هایی گفته می شود که برای درمان اختلالات روانی، هیجانی، انواع اختلالات شخصیت، اعتیاد، ناهنجاری های رفتاری و سازگاری و… به کار گرفته می شود. سایکوتراپی انواع مختلفی دارد و با توجه به اختلال فرد، روان شناس تشخیص می دهد که چه شیوه ای را به کار بگیرد. این درمان ابتدا با گفتگو شروع می شود و درمانگر با ارزیابی و بررسی سوابق فرد، بررسی عواطف و احساسات فرد درمان را ادامه می دهد تا ریشه مشکلات روانی را پیدا کند و بعد تصمیم به شیوه ی درمان بگیرد.
تصور بیشتر افراد این است که زمانی که با مشکلات روانی درگیر شدند روان درمانی را انتخاب کنند. طبق بررسی هایی که انجام شده است با افزایش سن مبتلا شدن به اختلالاتی نظیر اضطراب، افسردگی و … بیشتر می شود.
علاوه بر مشکلات روانی بعضی از افراد ممکن است در موقعیت هایی نظیر داشتن بیماری جدی، کاهش وزن ، ترک سیگار، از دست دادن شغل، مرگ عزیزان، مشکلات مربوط به روابط عاطفی و … قرار بگیرند که در این صورت کمک گرفتن از درمانگر می تواند تا حدودی از بار این مشکلات بکاهد و به افراد کمک می کند تا بتوانند با موقعیت های مختلف زندگی بیشتر کنار بیایند.
استفاده از روان درمانی و تأثیرات مثبت آن ثابت شده می باشد و فرد و اطرافیان در طول زمان درمان متوجه تغییرات رفتاری و شخصیتی فرد و مؤثر بودن درمان می شوند. اغلب مشاوره و استفاده از تکنیک های روان شناختی گاها به تنهایی کافی نیست و درمانگر در کنار مشاوره از دارو نیز استفاده می کند.
شاید بیشتر افراد دغدغه ی وابستگی و عوارض دارو را داشته باشند ولی اگر تجویز دارو طبق نظر درمانگر باشد این دغدغه کم خواهد شد. داروهایی که در روان شناختی بیشتر استفاده می شوند، در ۶ دسته طبقه بندی می شوند که شامل داروهای ضد اضطراب، داروهای ضد روان پریشی، داروهای محرک، داروهای تثبیت کننده ی خلق، داروهای ضد افسردگی و آرامبخش ها می باشد.
زمانی که شما از مشکلات روانی رنج می برید بهترین کار این است که با روان درمانی به درمان این مشکلات بروید. شما با استفاده از این شیوه ی درمانی یاد می گیرید که چگونه اتفاقات گذشته را درک کنید و اتفاقاتی که باعث تأثیرگذاری بر روی اخلاق و رفتار شما هستند را درک کنید و آن را با زمان حال تطبیق دهید. ممکن است بعضی عکس العمل ها در زندگی مشکلاتی را برای شما به وجود بیاورد که با کمک مشاور با این دسته از پاسخ ها آشنا می شوید و سعی می کنید که شیوه های تغییر و حذف آن ها را یاد بگیرید.
به طور کلی اهداف سایکوتراپی شامل تغییر الگوهای آسیب زای رفتاری، بهبود احساس ارزشمندی و حل و فصل تعارض ها می باشد. ممکن است فرد در جلسات ابتدایی با اندکی استرس، تنش و عصبانیت همراه باشد که درمانگر می تواند شیوه هایی را به کار بگیرد که اعتماد فرد را جلب کند و شخص در کنار روانشناس احساس آرامش داشته باشد و بتواند مشکلات خود را رک و صریح بیان کند.
همانطور که گفته شد در جلسات مشاوره روان درمانی ابتدا باید مشکل فرد تشخیص داده شود و پس از ریشه یابی درمان مناسب را شروع کرد در زیر انواع درمان هایی که در قالب درمان روان شناختی هستند را بیان می کنیم.